Ensimmäisen kodin ostaminen on yksi tärkeimmistä ostoksista, joita koskaan tehdään. On siis oltava varmoja, että laina voidaan maksaa takaisin, jotta voidaan hankkia parhaat mahdolliset lainaehdot, ja että varmistutaan, että kyseinen talo on järkevä hankinta. Talon ostajan tulee todennäköisesti myös tarkastella omaa taloudellista tilannettaan ennen kuin laina otetaan, ja tarvittaessa tehdä tarpeelliset muutokset taloudelliseen tilanteeseen, varmistaakseen, että talon ostaminen onnistuu. Tietenkin tärkeintä on se, että laina pystytään maksamaan ja tulot riittävät kattamaan kaikki arjen menot, sekä ostamiseen liittyvät kulut. Mieti seuraavia asioita ennen kuin ostat kodin, jotta saat paremmin selkoa siihen, onko päätös järkevä.

Onko talon alue juuri se oikea, ja kuinka kauan siellä aijotaan asua

Tähän kysymykseen vastaus voi vaihdella suuresti, kun tilanteet muuttuvat. On kuitenkin tärkeää miettiä, asuntaanko alueella nykyisten suunnitelmien mukaan kuinka pitkä aika. Mikäli alueelta halutaan muuttaa muutaman vuoden sisällä, talon ostaminen ei välttämättä ole järkevää, mutta jo 3 – 5 vuoden asuinpaikaksi oma talo sopii varmasti. Tämä aika tarvitaan pelkästään siihen, että lainaa saadaan hiukan vähennettyä. Mikäli on tiedossa, että työpaikka muuttaa toiselle alueelle vuoden sisällä, tai maisemanvaihdos on jostain syystä joka tapauksessa edessä, kannattaa talon ostamista siirtää. Tämä myös antaa mahdollisuuden kerätä enemmän rahaa säästöön ja ostaa entistä parempi talo uudelta alueelta, jossa aiotaan pysyä pidempään. Ei siis kannata hätäillä tai panostaa liikaa sellaisen asunnon ostamiseen, jossa ei tulla kuitenkaan asumaan.

Kuinka paljon rahaa voidaan laittaa likoon?

Lainanmaksuerien ei pitäisi olla enempää kuin 25 % tuloista, jotta se voidaan onnistuneesti kattaa. Missään nimessä summan ei tulisi olla yli 28 %, vaikka muita lainoja ei olisi lainkaan. Mikäli lainoja otetaan useampi samaan aikaan, pitää niiden yhteenlaskettujen maksujen olla enintään vastaava 25 – 28 %. Myös muut lainat, kuten luottokortit, tulee laskea mukaan omana osinaan. Kaikkien velkojen maksuun ei tulisi käyttää yli 33 % tuloista. Mikäli summa lähtee nousemaan korkeammalle, on aina mahdollisuus joutua velkakierteeseen, mikä voi johtaa oman kodin menettämiseen myöhemmin. On siis otettava kaikki kulut tarkasti huomioon ennen kuin talo ostetaan. Jos haluttua taloa ei voida taloudellisten syiden takia hankkia, kannattaa pysyä vuokralla, tai etsiä sellainen asunto, jonka saa edullisemmin.

Missä kunnossa talo on?

Ennen kuin taloa ostetaan, tulee selvittää, missä kunnossa se on. Talon tulee päästä läpi erilaisista tarkastuksista ja tähän kannattaa panostaa hiukan rahaa. Näin vältytään myöhemmin kalliilta virheiltä, kuten homeisen talon ostamiselta tai suurilta remonteilta. Mikäli hankitaan tarkoituksella remontoitava asunto, tulee lisätä siihen liittyvät kulut myös budjettiin. Tämä auttaa pitämään kulut rajoitettuna ja tiedostamaan miten paljon rahaa koko prosessiin tulee varata. Vaikka tarkoitus olisikin remontoida asunto, harvoin sitä halutaan purkaa kokonaan, joten tarkastukset tulee myös tässä tapauksessa tehdä.

Oletko valmis vastuuseen?

Kun siirrytään kodinomistajien ryhmään, oma määrä vastuuta lisääntyy ja tämä koskee sekä suurta velkamäärää, että pienempiä ongelmia, kuten jääkaapin hajoamista. Aina tulee varata rahaa hätävarastoon, josta vastaavia ongelmia voidaan rahoittaa, ilman suurempaa taloudellista ongelmaa. Jos budjetti on liian tiukalla lainanmaksun kanssa, ei kannata vielä hankkia omaa taloa, vaan säästää lisää. 5 000 € hätäkassa on suhteellisen järkevä minimi, sillä se auttaa selviämään useimmista vahingoista. Selvitä siis hyvissä ajoin että pystyt hankkimaan myös vakuutukset ja maksamaan omavastuun ongelmatilanteissa. Vaikka hinku oman talon hankkimiseen olisikin suuri, pitää maltillisesti harkita tilannetta ja tehdä kestäviä ratkaisuja, jotka tekevät talon omistamisesta enemmän ilon kuin haitan.