Onko talon ostaminen ajankohtainen kysymys? Ollaanko siihen varauduttu? Ollaanko varmasti valmiita? Onko siihen varaa? Nämä kysymykset eivät ole helppoja ja kannattaakin miettiä pitkään, onko iso hankinta tämän hetken realistinen tavoite. Mikäli taloudellinen tilanne on kunnossa ja asuntoon on varaa, voidaan talo hankkia suhteellisen hyvillä mielin. Talon ostamiseen ei kuitenkaan liity ainoastaan pankkitilin tilanne, vaan on mietittävä myös oman elämäntyylin vaikutusta kodin omistamiseen. Jos rahaa halutaan tuhlata matkustamiseen, erilaisiin harrastuksiin ja huvituksiin, voi talon omistaminen olla lähinnä haaste. Jos taas halutaan tasaisempaa elämää, mutta sillä riskillä, että talon arvo voi yhtäkkiä tipahtaa, voi ostaminen olla hyvä vaihtoehto.

Yleinen taloustilanne alueella

Kiinteistöjen arvot vaihtelevat paljon eri vuosien aikoina. Tiettyinä aikoina hinnat ovat korkealla ja kodista voidaan saada huima voitto, toisina aikoina hinnat tipahtavat ja huonolla tuurilla jäädään häviölle talon myynnissä. Ostajalle tietenkin edulliset hinnat ovat hyvä asia ja mahdollistavat suuremman talon hankkimisen, mutta myyjälle ne ajat voivat olla musertavia.

Toisaalta myyjä pääsee hyvinä vuosina nauttimaan jopa satojen tuhansien eurojen voitoista, kun taas ostajat joutuvat pulittamaan pienestäkin asunnosta järkyttäviä hintoja. On hyvin pitkälti sattumasta kiinni, mikä ajankohta omalle kohdalle sattuu. Jos kodin ostamisessa tai myymisessä ei ole kiire, voidaan odottaa otollisinta tilaisuutta. Kiireellisessä tilanteessa voi kuitenkin olla pakko hoitaa kaupat nopeasti, mikä voi olla iso kolhu lompakolle.

Elämäntyylin vaikutukset??

Vaikka raha on yksi tärkeimmistä asunnon hankintaan liittyvistä asioista, pitää myös huomioida muita asioita, jotka vaikuttavat siihen, kannattaako taloa ostaa. Tarvitaanko lisää tilaa välittömästi, tai lähitulevaisuudessa, esimerkiksi lapselle tai isovanhemmille? Tarkoittaako talon ostaminen muuttamista ja lasten koulun vaihtumista? Kuinka paljon veroja maksetaan ostosta ja esimerkiksi vanhan talon myynnistä?

Talon ostaminen kiristää usein kukkaroa paljon ja jos elämäntyyliin kuuluu hienojen juhlien pitäminen tai viikonloppureissut ulkomaille, pitää näistä kenties luopua. Kannattaakin laskea kuinka iso prosentti tuloista menisi lainan maksamiseen, hätäkassan kerryttämiseen ja muuhun talon kunnossapitoon. Kun prosentti on selvillä, kannattaa elää sen mukaan seuraavat 6 kuukautta ja katsoa, miltä arki näyttää. Mikäli ajatus jatkaa samalla tavalla vuosia, tai jopa kymmeniä vuosia, tuntuu tuskalliselta, on ehkä syytä harkita ostoa uudestaan.

Pysytkö paikoillasi pitkään?

Tietenkin edullisen asunnon löytäminen on yksi tärkeimmistä asioista, mutta on silti myös harkittava, aiotaanko alueella pysyä pitkään. Mikäli muutto on suunnitelmissa pian, voidaan jäädä jumiin talon kanssa, johon ei ole varaa ja jota ei saada myytyä. Mitä pidempään asunnossa halutaan elää, sitä järkevämpää ostaminen on, joten kannattaakin tehdä suunnitelmat pidemmälle ajalle.

Mikäli näitä suunnitelmia ei osata tehdä, on ehkä liian aikaista miettiä oman kodin ostamista ja on parempi odottaa, kun tilanne tiedetään hiukan tarkemmin, myös vuosien taakse. Tietenkin odottamattomia sattumuksia ja yllätyksiä tulee aina eteen, mutta tietoisesti talon ostaminen silloin, kun alueella ei aiota pysyä, on rahan heittämistä hukkaan.

Taloutta ei voida miettiä liikaa

Talous on aina se isoin asia, joka vaikuttaa talon ostamiseen. Huonossa taloustilanteesta talon ostaminen on kaukainen haave, jota kohti voidaan toki työskennellä, mutta se ei tule hetkeen olemaan ajankohtaista. Jopa hyvässäkin taloustilanteessa lainan saaminen, sen maksaminen, oikean talon löytäminen, papereiden allekirjoittaminen ja sopimusten tekeminen tulee viemään sekä aikaa, että energiaa. On siis oltava varma siitä, että vaivaa ollaan valmis näkemään erittäin paljon ja säästöjä on kasassa. Lisäksi tilannetta helpottaa suuresti, jos työpaikka ja tulot ovat varmat pitkällä tähtäimellä.