Kun raha-asiat on suunnilleen hoidettu, tai ainakin luottotiedot ja säästöt on kunnossa, on aika lähteä miettimään lainan ottamista ja tietenkin sopivan talon löytämistä. Tämä ei ole mistään kohtaa helppo tehtävä, ja vaikka pahin onkin takana, tai ainakin isoin määrä teknistä työtä, ei tule kiirehtiä liikaa. Into uuteen asuntoon muuttamisesta on tietenkin suuri, ja pään kylmänä pitäminen voi tuntua haastavalta, mutta siitä huolimatta näin on toimittava. Tässä vaiheessa tehdyt virheet voivat osoittautua kohtalokkaiksi ja tehdä talon ostamisesta negatiivisen kokemuksen. Koska kyseessä on todennäköisesti suurin hanke, joka koskaan tullaan ostamaan, on syytä suorittaa se huolella alusta loppuun asti!

Lainalupaus pankista

Ennen kuin lähdetään etsimään koteja, on aika päättää mikä lainatarjous oli kaikista houkuttelevin ja antoi parhaimmat ehdot. Nyt onkin se hetki, kun lähdetään pyytämään pankilta lainalupausta, eli pankki tekee sitovan tarjouksen tietystä lainamäärästä. Pankki lähettää hakijalle yksityiskohtaisen lupauksen, joka erittelee sekä lainan tiedot että sen, kuinka paljon lainaa voidaan saada. Koska lainatarjous ei ole sitova, voi hyvinkin olla, että osa pankeista ei lainalupausta tule antamaan, jolloin joudutaan vaihtamaan sellaiseen pankkiin, josta myös lupaus saadaan. Kun tämä on varmasti hallussa, tiedetään, että kyseinen laina saadaan, eikä ongelmia tule missään vaiheessa myöhemmin prosessissa. Jotta lainalupaus voidaan saada, tulee hakijan tietenkin täyttää kaikki vaatimukset. Pankki käy lävitse lainan hakijan taloudelliset tiedot ja esimerkiksi luottotiedot varmistaen, että hakija kelpaa lainaajaksi. Tämä on hyvin tarkka prosessi, jossa voi mennä hetki, sillä pankki ei lähde lainaamaan rahaa sellaisille henkilöille, joiden tulot ja velat eivät kohtaa positiivisella tavalla. Lainalupaus on myös ehdoton etu itse asunnon hankkimisessa, sillä se kertoo myyjälle, että laina saadaan varmasti. Tällöin esimerkiksi kilpailutilanteessa asunto myydään herkemmin niille, joilla lainalupaus on hallussa, kuin sellaisille ostajille, joilla ei ole vielä takuuta rahoituksesta. Ja mikäli lainalupausta ei syystä tai toisesta saada mistään paikasta, on syytä miettiä, mikä on mennyt vikaan. Näin voidaan myös korjata tilanne, ennen kuin ollaan rakastuttu taloon, jota ei voida hankkia ilman lainaa.

Myyjän kanssa toimiminen

Siinä vaiheessa, kun lainalupaus on saatu ja sopiva talo on löydetty, on aika lähteä tekemään tarjousta. Tämä on jännittävä, mutta kriittinen hetki, sillä se ratkaisee sen, kuinka paljon talosta tullaan maksamaan, missä kunnossa talo saadaan, ja miten esimerkiksi kiinteistövälittäjän kulut maksetaan. Koska jokainen myyjä voi suhteellisen vapaasti päättää, kenelle talonsa myy, on syytä hankkia hiukan etulyöntiasemaa muihin ostajiin verrattuna, jotta unelmien koti ei mene nenän alta. Mikäli kyseessä on myyjän markkinat, tulee ostajan olla valmis tekemään tiettyjä myönnytyksiä ja tähän voi kuulua erilaisten tarkastusten ja testien maksaminen omasta lompakosta. Näin myyjälle jää heti positiivinen kuva ostajasta, ja kaupanteko on yleensä ripeää, jolloin onnistuneet sopimukset ja kaupat voidaan tehdä paljon nopeammin. Myös ajan suhteen kannattaa olla joustava, sillä esimerkiksi muuttopäivässä joustaminen voi edesauttaa onnistuneita kauppoja. Oman välittäjän kanssa kannattaa keskustella avoimesti siitä, mikä parantaa omia mahdollisuuksia saada kaupat tehtyä nopeasti, ja joskus jopa henkilökohtaisen kirjeen kirjottaminen myyjälle voi kertoa omasta intohimosta kyseistä kotia kohtaan. Jos taas kyseessä on ostajan markkinat, voidaan olla hiukan tarkempia ja vaatia tiukempia kriteereitä myyjiltä, esimerkiksi tarkastusten ja ajankohtien mukaan. Liian tiukaksi ei kannata kuitenkaan ryhtyä, varsinkaan unelmatalon kohdalla. Valmistelut ovat molemmissa tapauksissa ensisijaisen tärkeitä ja paras valttikortti oman kodin ostamiseen!