Mikäli talon ostaminen on suunnitelmissa seuraavan vuoden aikana, on todennäköisesti jo jonkin verran säästöjä kasassa. Mitä enemmän säästöjä on, sitä paremmat mahdollisuudet on myös lainan saannille ja lisäksi laina voidaan saada edullisempaan hintaan. Lisäksi suurin osa pankeista myös vaatii tietyn käsirahan antamista, jotta laina voidaan antaa ja tämä voi olla esimerkiksi 20 % lainan kokonaissummasta. On myös hyvä selvittää, onko mahdollista saada edullisempaa lainaa, tai erikoislainaa. Näitä tarjotaan usein ensimmäistä kertaa kotia ostaville, tai tietyn ikäisille hakijoille. Näissä lainoissa oma osuus voi olla huomattavasti perinteistä lainaa pienempi, mikä tietenkin on lainan hankkijalle huima etu. Kannattaa kuitenkin selvittää, mitä ehtoja tämän kaltaisiin lainoihin sisältyy ja miten paljon esimerkiksi vakuutukset ja korot tulevat vaikuttamaan maksettavan lainan eriin.

Hätäkassa kasaan heti!

Suurin osa uusista talonostajista keskittyy ainoastaan säästämään käsirahaa varten, mutta kannattaa huomioida myös muut asiat. Palkasta kannattaa sijoittaa tietty prosentti kodin remontoimiseen ja hätätapauksiin, jotka voivat yllättää koska tahansa. Kun talo omistetaan itse, ei voida soittaa vuokranantajalle mikäli putkisto vuotaa, tai sähköt eivät toimi. Uutta lainaa tätä varten voi olla vaikea saada, eli mitä isompi potti hätäkassasta löytyy, sitä paremmilla mielin voidaan muuttaa uuteen asuntoon ja nauttia siitä täysin rinnoin. Älä siis unohda myös yllättäviä kuluja vaan varaudu kaikkiin tilanteisiin, sillä niin on lopulta helpompaa.

Vältä suuria ostoksia

Kun lähdetään hakemaan lainaa, pankki voi käydä lävitse tilitietoja varmistaakseen, että hakijalla on tarpeeksi rahaa tallessa. Kannattaa siis kiristää menoista mahdollisimman paljon ennen lainan hakemista, jotta tililtä löytyy runsaasti käteistä. Isot ostokset varsinkin, jos ne on tehty luottokorteilla ja ylittävät 1 000 € rajan, voivat olla negatiivinen merkki pankille, sillä ne lisäävät olemassa olevan lainan määrää. Tämä puolestaan vaikuttaa suoraan siihen, mikä suhde tuloilla ja olemassa olevilla lainoilla on. Mitä enemmän lainaa on verrattuna tuloihin, sitä pienemmät mahdollisuudet hyvän lainan saannille on ja pahimmassa tapauksessa tämä voi jopa tarkoittaa lainan eväämistä kokonaan. Ei siis tule tehdä isoja hankintoja ennen kuin laina on saatu ja uusi koti ostettu.

Edullisimman lainan perässä

Iso osa kodin ostajista hyväksyy ensimmäisen lainatarjouksen, sillä into uuden kodin ostamisesta on niin suuri. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, ettei lainaa kilpailuteta, jolloin ehdot eivät välttämättä ole ne parhaimmat. Muualta olisi saman lainan voinut saada pienemmillä koroilla, tai muuten paremmilla ehdoilla, eli ehdottomasti vertaileminen kannattaa. Lainatarjouksia tuleekin pyytää useasta eri lähteestä ja mitä aikaisemmin niitä lähdetään pyytämään, sitä enemmän aikaa on löytää juuri itselle paras laina. Pelkästään tarjousten perusteella voidaan vertailla korkoja ja kuluja, jotka sisältyvät eri lainantarjoajien sopimuksiin ja samalla tarkastaa muut ehdot, joita lainaan sisältyy. Koska varsinaisesta lainatarjouksesta voidaan joutua maksamaan pieni kulukorvaus, kannattaa siis pyytää vain kevyempää yleiskatsausta. Kun on myös tiedossa muiden tarjoamat lainat, voidaan keskustella pankin kanssa siitä, lähtisivätkö he laskemaan aikaisempaa tarjousta ja kilpailemaan toisen pankin tarjouksen kanssa. Mitä enemmän kilpailutetaan ja asiaan perehdytään, sitä enemmän säästöä voidaan tehdä. Vaikka säästö olisikin vain muutamia prosentteja, voi se kymmenessä vuodessa tehdä jo huiman säästön, mikä voi nousta arvoltaan jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Tunteet pitää siis pitää kasassa, jotta lainan ottaminen on mahdollisimman kannattavaa, eikä makseta turhaan sellaisia korkoja ja kuluja, jotka ovat huomattavasti muita pankkeja tai lainantarjoajia korkeammalla. Ylimääräisen rahan voi lopulta sijoittaa vaikka hätäkassaan!