Kodin ostaminen on elämän jännittävimpiä hetkiä ja jotta oma unelmakoti löytyisi mahdollisimman helposti, kannattaa tarkastaa nämä vinkit!

Ystävät avuksi tehtävään

Vaikeista ajoista on aina helpompi selvitä ystävien avulla, ja vaikka talon ostaminen onkin jännittävä ja positiivinen tilanne, tuo se myös paljon haasteita. Uuden talon ostaminen on palkitsevaa, mutta joskus stressaavaa, eli kannattaa pitää ympärillä sellainen joukko ihmisiä, jotka jaksavat tukea myös uudessa seikkailussa. Tilannetta auttaa myös se, jos kaveripiiristä löytyy sellaisia ihmisiä, jotka ovat jo käyneet prosessin läpi ja osaavat neuvoa välttämään pahimmat sudenkuopat. Kauhutarinoiden jakaminen auttaa välttämään samoja tilanteita ja mitä useampi talo on hankittu, sitä enemmän tilanteessa osataan toimia. Tätä tietoa ollaan usein valmiita jakamaan ja jokaisen uuden kodinomistajan tulisikin hyödyntää tämänkaltaiset ystävät heti alusta alkaen ja myöntää heti, missä osa-alueissa halutaan eniten neuvoja.

Prioriteetit listalle!

Kuten sanontakin menee, aina ei saada mitä halutaan, joten talon oston ollessa edessä, kannattaa tehdä lista niistä asioita, joita ehdottomasti halutaan omaan kotiin. Listan kärkeen tulee sijoittaa ne asiat, mitä ilman ei voida elää, esimerkiksi makuuhuoneiden minimimäärä. Tietenkin listaan voi lisätä myös pienempiä toivomuksia, jotka täyttäisivät sen aivan unelmakodin vaatimukset. Kuitenkin, jollei oikea onnenpotku osu kohdalle, tai budjetti ole rajaton, on hyvin harvinaista löytää täydellistä asuntoa, ja joistain asioista joudutaan aina luopumaan. Tärkeitä asioita voi olla esimerkiksi sijainti, neliömäärä, piha, tai mikä tahansa muu asia, jotka ovat prioriteettien kärjessä. Jostain asioista voidaan joutua luopumaan toisen asian tähden, mutta keskittyminen on helpompaa, kun tiedetään, mistä ei jousteta. Kannattaa myös tehdä selvä jako sen suhteen, mitkä ovat mielihaluja, ja mitkä ovat tärkeitä prioriteettejä. Esimerkiksi tietyntyyppinen arkkitehtuuri voi olla hienoa, tai vaikka korkeita huoneita voidaan suosia, mutta tärkeimmät ominaisuudet voi täyttää täysin erilainen talo. Omasta visuaalisesta näkemyksestä ja halusta pitää joskus luopua tarpeen edessä.

Ajattele pitkälle

Kuinka kauan uudessa talossa ajateltiin pysyä? Mikäli kyseessä on sinkku, tai aloitteleva pariskunta, voi olla että pienempi asunto riittää alkuun aivan hyvin, sillä lapsia tai muuta perheenlisäystä ei mietitä vielä hetkeen. Mikäli taas perhettä tai työtä ajateltiin laajentaa lähitulevaisuudessa, kannattaa se sisällyttää vaatimuksiin, esimerkiksi tilan suhteen. Älä siis osta sellaista taloa, jonka ominaisuuksista et voi nauttia muutamaa vuotta pidempään. Huonoin vaihtoehto on hankkia liian pieni asunto, jos se ei kohtaa lähitulevaisuuden tarpeita. Esimerkiksi lapsien takia muutto tulee olemaan välttämätön, mikä aiheuttaa turhaa stressiä, jonka olisi voinut välttää hankkimalla heti alkuun sopivankokoisen asunnon. Tietenkin elämä voi heittää eteen yllättäviä tilanteita, eikä kaiken varalle voi tehdä suunnitelmaa, mutta kannattaa kuitenkin listata ylös ne todennäköiset muutokset, joita lähitulevaisuudessa tullaan näkemään.

Mieti käytetyimpiä alueita kodissasi

Missä huoneessa käytetään nykyään eniten aikaa? Mikäli ruuan laittaminen on rakas harrastus, keittiön kunto on todennäköisesti tärkeämpi sinulle, kuin sellaiselle henkilölle, joka tilaa pizzan kotiin päivittäin. Kannattaa siis keskittyä siihen tilaan, jota tullaan käyttämään eniten. Joillekin se voi olla olohuone, toisille työhuone. Näissä tapauksissa talossa tulee olla sopivat tilat käytetyimmille huoneille, ja muiden huoneiden kanssa voidaan jonkin verran joustaa. Jokainen huone ei välttämättä ole täydellinen, sillä täydellisen asunnon löytäminen on haastavaa, mutta jos tärkeimmissä huoneissa on kaikki kohdillaan, ei pienemmät virheet haittaa yhtään niin paljon. Jos taas näissä huoneissa homma mättää, ei suurin ja hienoinkaan kodinhoitohuone tule korvaamaan sitä negatiivista energiaa, minkä uusi koti tulee saamaan aikaan.