Oman kodin hankkimiseen liittyy paljon huomioitavia asioita. Se on yksi elämän suurimmista päätöksistä, ja saattaa aiheuttaa paljon stressiä. Toivottavasti kokemus on kuitenkin onnistunut, ja näiden vinkkien avulla siitä voikin tehdä vielä mukavampaa!

Pysy budjetissa hyvillä mielin

Budjetti jokaisella ihmisellä erilainen, eikä siihen liittyen voi tehdä yleistyksiä. Tärkeää on tietenkin muistaa, että lainanlyhennyksen määrä vakuutusten ja verojen kanssa saisi olla enintään 25 % talouden tuloista, mutta jos asutaan hieman kalliimmalla alueella, voi prosenttia joutua nostamaan jonkin verran. Tärkeintä on kuitenkin se, että budjettia on tarkasteltu perinpohjaisesti kuukausitasolla, ja että laina on sellainen, joka voidaan realistisesti hoitaa. Tämän jälkeen on aika lähteä etsimään niitä asuntoja, jotka kuuluvat hintahaarukkaan. Ei ole mitään järkeä kiduttaa itseään ihastelemalla taloja, jotka ovat oman budjetin ulkopuolella. Aina löytyy omaa budjettia parempia vaihtoehtoja, ja nopeasti kaikki budjettiin sopivat talot näyttävät karuilta ja huonoilta. Tästä ei koskaan ole mitään hyötyä, varsinkaan jos kyseessä on suuri hintaero. Mikäli parhaillaan ovat käynnissä ostajan markkinat, voi katsoa hiukan yli budjetin meneviä asuntoja, ihan siltä varalta, että löytyy myyjä, joka on valmis neuvottelemaan hinnasta reilustikin. Jos taas kyseessä ovat myyjän markkinat, ei tinkiminen todennäköisesti onnistu, jolloin unelmien asunto voi jäädä haaveeksi. Etsi siis asuntoa ainoastaan sopivista hintaluokista, äläkä haikaile liian hienojen ja kalliiden asuntojen perään, sillä se saattaa vain aiheuttaa mielipahaa..

Remonttiin ryhtyminen vai heti valmis koti?

Tietenkin on myös päätettävä, kuinka paljon ollaan valmiita remontoimaan, vai pitääkö uuden kodin olla suoraan muuttovalmis. Mikäli ostetaan talo, joka pitää remontoida kokonaan, on kokemus hyvin erilainen, kuin valmiin talon ostaminen ja siihen suoraan muuttaminen. Useimmiten on ainakin jossain määrin selvillä, kuinka paljon vaivaa remontointiin voidaan käyttää, ja kuinka pian remontin tulisi olla valmis muuttoa varten.. Kun tiedetään, kumpi vaihtoehto on itselle parempi, voidaan rajata talon etsimistä sopiviin yksilöihin, ja keskittyä tutkimaan taloja tältä kantilta. Talon kunto tulee myös vaikuttamaan budjettiin, sillä tietenkin remonttiin tulee varata rahaa sen mukaan, miten iso remontti on kyseessä. Kannattaa myös muistaa, ettei asuntolainan saaminen tarkoita remonttilainan saamista, ainakaan samalla summalla, mikä jää talon ostamisesta yli. Esimerkiksi voit saada lainalupauksen 200 000 eurolle, ja haluatkin ostaa 150 000 € maksavan talo, ja käyttää 50 000 € remontointiin. Nämä ovat kuitenkin erilliset lainat, eikä pankki välttämättä myönnä remonttilainaa ollenkaan. Kannattaa siis heti alkuun puhua pankin kanssa erilaisista tilanteista, ja selvittää, mitkä ovat mahdollisuudet lainan saamiseen. Näin ei turhaan suunnittele ostavansa tiettyä unelmien kotia, johon ei sitten lopulta saakaan tarvittavaa rahoitusta.

Näe pintaa syvemmälle

Toisilla on enemmän mielikuvitusta kuin toisilla, mutta asuntoa hankkiessa on tärkeää nähdä sisustuksen taakse, ja löytää myytävien asuntojen joukosta se hiomaton timantti. Taloa voidaankin pitää runkona, jossa tiettyjen asioiden, kuten huoneiden sijoittelun, pitää olla kohdallaan. On aivan turhaa keskittyä seinien väreihin tai lattian materiaaliin, kun ne voidaan helposti vaihtaa, eikä niillä ole suurta vaikutusta kokonaisuuteen. Seinän voi aina maalata uudestaan, mutta keittiön siirtäminen talon toiselta puolelta toiselle onkin haastavampi muutos. Vaikka nykyinen sisustus ei sopisikaan omaan tyyliin, voi asunnosta hyvin edullisesti muokata omaan makuun sopivan. Nämä vinkit voivat auttaa löytämään edullisen asunnon, josta saa pienellä vaivalla oman unelmakodin. Ja kun se on löydetty, ja muutto on vihdoin edessä, ei juuri mikään voita sitä tunnelmaa!